20150321

Tuttu vieras menneisyydestä



Tapasin viimeviikolla ajatella, että aika on hyvin suhteellinen käsite. Takerruin henkisiin lillukanvarsiin illalla nukkumaan mennessä ja aamulla herätessä. Käperryin pieneksi palloksi sisälleni ja palasin niihin hetkiin, kun lapsuuden kotini takapihan taustalla näkyvä kenttä oli vielä soran eikä rikkaruohon peitossa. Katosin niiden aaltojen lumoihin, joissa lintujen laulu ei ollut ainoastaan kaupunkiin maalta eksynyttä kerrannaista huminaa, vaan jokapäiväistä arkea siiveniskuineen ja liverryksineen.

Tämän taantumallisen takapakin aiheutti minulle kotiväkeni vierailu nykyisessä asuinkodissani. Heidän sensitiivinen läheisyytensä sai minun elitistisen mieleni muistamaan, mistä olen lähtenyt. He saivat minut jälleen astumaan niille heikoille jäille, joilta kerran lähdin. He saivat minut etäisesti unohtamaan, että olen itsenäinen yksilö. Tuon viiden päivän jakson aikana, kyseenalaistin itsenäisyyteni useampaan kertaan. Kadotin hetkeksi sen ihmisen, joka sanoi itselleen töistä lähtiessä: ”Valtakunnassa kaikki hyvin”, ja joka kotiin tultua riisui eteiseen kengät ja sukat ja avasi tietokoneen.  Kadotin ihmisen, joka olin – joka olen.

Kadotin sen jyrkkiin sanomattomiin sanoihin, asioihin, joista ei ole tullut koskaan puhuttua. Kadotin sen menneisyyden huolella rakennettuun jäämaisemaan. Pudotin jälleen ylleni sen naiivin naamion, joka hämää toisinaan jopa minua itseäni. Pudotin ylleni uusavuttomuuden ja katsoin maailmaa jälleen niillä silmillä, joilla minun on totuttu maailmaa katsovan – toisten silmin.

Tein sen vanhasta tottumuksesta: Muutin luonnollisen matalan puheääneni paria astetta korkeammaksi ja hieman kuulaammaksi.  Piilotin omat ajatukseni. Kätkin omat arkiset taipumukseni. Aloin elää jälleen sitä elämää, jossa syön tunnollisesti aamiaisen, lounaan, päivällisen ja illallisen – pesen hampaani aamuin illoin. Palasin siihen kuvaan, jossa hymyssäni on synkkä pohjavire ja jossa roolini on olla se pienin ja nuorin, vähän hassu, vähän omalaatuinen ja ennen kaikkea, hulvaton.  Palasin 13–18 -vuotiaiden tyypilliseen masennusta ilmentävään piirteeseen: Pellefasadiin.

Miten minä taas lankesin? Miten minä taas unohdin itseni? Miten minä taas jouduin selittelemään itselleni omia valintojani? Miten minä jälleen huomasin olevani joku muu? Mitä tapahtuu, kun yksilö alkaa selitellä itselleen omia valintojaan?

Hänen identiteettinsä murtuu. Hänen persoonansa kokee kolauksen. Hänen itsetuntonsa pyyhkiytyy hetkeksi aavan meren toiselle puolelle. Hänestä jää jäljelle vain ohut kalvo, joka on niin helposti rikottavissa, manipuloitavissa.

En usko kenenkään sitä edes huomanneen – että olen hukassa, kadonneena oman pääni sisään, eksyneenä menneisyyden salattuihin maisemiin, lapsuusmetsäni puiden varjoihin. En usko, että se näkyy, melankolia. Kaipuu johonkin, jota ei ole koskaan ollutkaan.

Olen aina ollut parempi kirjoittamaan kuin puhumaan. Olen aina kokenut itseni sosiaalisesti lahjattomaksi oman itseni selittämiseen. Olen tottunut olemaan se kultaisella kuulakärkikynällä piirretty luonnos ihmisestä, joka kaikessa valheellisuudessaan on totta vain siksi, että on olemassa. Olen tottunut lunastamaan odotuksia, luomaan odotuksia. Olen tottunut olemaan tyhjä astia, jota kukin on voinut mielensä mukaan täyttää ja kuvittaa. Olen tottunut olemaan kameleontti.

Enkä ole koskaan saanut sanottua, että minä oikeasti ajattelen. Ajattelen paljon, toisinaan liikaa. Ajattelen niin paljon, että toisinaan aivoni tuntuvat nyrjähtävän pois paikoiltaan ja maailma räjähtävän käsiin. Ajattelen niin paljon ja niin vaikeasti, että toisinaan tuntuisi vain helpoimmalta hävittää kotinsa avaimet, puhelin ja tietokone ja vain kadota, lakata olemasta. Ajattelen niin paljon, että maailmasta ei jää enää jäljelle mitään muuta kuin kidutettu kuolema.

En silti mieltäisi itseäni itsetuhoiseksi. En tunne pakottavaa tarvetta turvautua viiltäviin esineisiin tai kävellä alas kalliolta katsomatta eteeni. En tahdo satuttaa itseäni fyysisesti, vaikka mieleni sisällä olevat ajatukset toisinaan moukaroivatkin minua kohti alinta porrasta. Kanavoin vain niistä ajatuksista voimaa nousta jälleen. Rakennan niistä ajatuksistani itselleni elämää, jonka sisällöstä ei käy väitteleminen edes itseni kanssa.  Enkä koskaan saa sanottua sitä niille ihmisille, joille sillä on väliä.

En tiedä, olisiko minusta puhumaan ääneen ajatuksistani, sanomaan, että minä en usko, en luota, en välitä. En tiedä, olisiko minulla sydäntä todeta, että minun elämäni on pelkästään kangastus. En tiedä, pystyisinkö sanoin kertomaan, olevani toisenlainen kuin heistä suurin osa luulee.

Sillä se, mitä minä näen itsessäni, ei vastaa heidän kuvaansa minusta. Enkä minä osaa sanoa, kumpi meistä on enemmän väärässä – minä vaiko he. Sisimpäni vaiko ulkopuoli. Katseet vaiko sanat.

Tiedän vain, että olen oman elämäni filosofi, maailmaan kadonnut nukke, joka puuterihuiskun vielä tomuttaessa kasvojen pintaa, on jo avannut silmänsä ja katsoo ympärillä leijuvia auringontähtiä ilahtuneena maailman hetkellisestä pysähtyneisyydestä. Olen oman maailmani uskonto, rautatie, joka tuo ja vie. Olen oman maisemani hallitsija, joka poraa analyysinsa läpi jokaisen asian aina kyyniseen realismiin asti. Olen oman matkani vaeltaja, joka ei pyydä, ei anele, ei kerjää, vaan ottaa. Olen bonsaipuu, jonka elämä vaatii huolellista seuraamista ja typistämistä, jotta se voisi hyvin. Olen. Mitä olen.

Tänään, korsetin päälleni kiristäen, ajattelin sanoa sen: Minä olen. Tässä minä olen. Olen ja hengitän. Elän. Olen, ajattelen ja tunnen. Ja vaikka tunteeni ovatkin lähinnä vihasta tyhjyyteen lainehtelevia ja kaikkea siltä väliltä, minä silti tunnen. Tunnen ohikiitävien hetkien ajan onnea. Tunnen kiitollisuutta, läheisyyttä, toveruutta. Tunnen ihmisyyden.

En ehkä elä sitä elämää, jota ihmiset minun kuvittelevat elävän, mutta onko sillä väliä? Minä voin silti hyvin. Teen asioita, joista pidän. Ajattelen asioita, jotka koen tärkeäksi. Puhun ihmisille, joiden kanssa on miellyttävää keskustella. Tapaan ihmisiä, jotka saavat minut hymyilemään.

En ehkä ole se ihminen, joka luulet minun olevan, mutta onko sillä väliä? Minä olen silti onnellinen. Olen onnellinen tässä ristiriitaisessa elämässäni, jossa jokainen hetki on polkujen risteys, jossa valittavana on tuttu etäisyydellinen käyttäytymismalli tai minulle vieras läheisyyshakuinen käyttäytymismalli. Olen tyytyväinen tässä maailmassa, jossa minulle puhutaan, jossa minut nähdään, mutta minuun ei kosketa. Olen tyytyväinen, kun voin aamulla katsoa itseäni silmiin ja todeta olevani kaunis, niin sisältä kuin ulkoakin – kaunis kaikessa kätketyssä kirkkaudessaan.

Jonakin vakavana, hyvänä päivänä, minä olen ehkä valmis kohtaamaan sen, tutun vieraan menneisyydestä, katsomaan sitä silmiin ja sanomaan: Sinä olet väärässä. Minä en ole sinä. Ehkä sinä päivänä, minun henkinen ikäni ei enää ole seitsemäntoista, vaan kenties jopa kahdeksantoista.

Vaikka ystäväni totesikin kyseiseen väitteeseen minun olevan sitä ihmistyyppiä, joka aikuistuu yhdessä yössä viidenkymmenen vuoden ikäiseksi.

Olkoon se sitten niin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti