20151206

Näkemyksiä suomalaisuudesta

Kun katson ulos ikkunasta, näen metsää: Havupuita ja koivuja, jotka kohoavat kallioisesta maaperästä ylöspäin kohti taivasta. Näen ruskeaan taittuvan nurmen, joka vetisenä ja lähes jo maatuneena riutuu vesisateessa, apilat, joista ei ole jäljellä kuin lehdet. Näen luonnon, jonka voima on alkukantainen.

Kun astun ulos alaovesta, näen palan Helsinkiä. Näen mustaa asfalttia olevat tiet, jotka imevät valoa mustan aukon tavoin. Näen talot, jotka kohoavat vankkoina kohti taivasta. Näen liikennevalot ja valosaasteet, jotka sekoittavat luonnon harmoniaa. Näen kaupungin, jossa sydämeni ja mieleni lepää ja joka sykkii samaan tahtiin ajatusteni kanssa. Näen kaupungin, joka on koti.

Mutta kun katson kalenteriani, näen päivämäärän 6.12 ja tekstin: 2. Adventtisunnuntai, Itsenäisyyspäivä. Näen sanan, joka ei merkitse minulle juuri mitään muuta kuin lausuttuja sanoja, joita on opetettu kiittämään. Näen palan historiaa, jonka kaiku on minulle kovin heikko. Se ei vastaa minulle voimakkain tuntein, eikä sanoin, se vastaa minulle pelottavalla itsestäänselvyydeltä: Itsenäinen Suomi. Minulle se tarkoittaa tiivistettynä sanoja: Suomi on vapaa maa. Se tarkoittaa sananvapautta, vapautta olla oma itsensä. Se tarkoittaa minulle kieltä, jota voin puhua ja kirjoittaa ja joka on oma. Se yhdistyy minun mielessäni mahdollisuuteen kulkea kaduilla vapaana ilman pelkoa väkivallasta. Se tarkoittaa minulle rauhaa ja sodattomuutta, turvaa.

On pelottavaa huomata, kuinka historia, joka toistaa itseään, menettää hiljalleen merkitystään. Menneiden aikojen tuulet vaimenevat ja tapahtunut unohdetaan. Minulle on käynyt niin. Minulle Suomen historia on aina ollut sanoja paperilla, koulutuntien pitkäveteisiä hetkiä, joissa vilisevät vuosinumerot ja nimet, joista en saa mitään selkoa. Minulle se on aina ollut vain sanoja. Sanoja, jotka ovat polvesta polveen kulkeneet sen rikkinäisen puhelimen kautta, jota perimätiedoksi kutsutaan.

Siksi huomaankin, että nyt Itsenäisyyspäivää ajatellessani, olenkin yhtäkkiä täysin hukassa. Tiedän, että aion kolmen tunnin treeniputken jälkeen juhlistaa itsenäisyyspäivää syömällä juustoa ja hedelmiä sekä katsomalla linnanjuhlia. Aion istua lattialla ja arvostella hyvässä ja pahassa niitä ihmisiä, jotka presidentin linnan mattoa tänä vuonna astelevat. En aio olla katkera, mutta olen silti. Mielessä käy väistämättä ajatus verorahojen käytöstä ja juhlien tarpeellisuudesta. Todennäköisesti jossain vaiheessa iltaa havahdun siihen, että olen jo unohtanut täysin, miksi koko päivää vietetään. Sitten kohotan teellä täytetyn mukini ja hiljennyn hetkeksi kunnioittamaan niitä ihmisiä, jotka ovat mahdollistaneet elämisen tässä vapaassa maassa. Lopun perin vietän kuitenkin koko illan pinnallisen arvostelun parissa, unohtaen kaiken muun.

Herätessäni keräsinkin paperille ajatuksia, joita suomalaisuus minussa herättää. Totesin suomalaisen olevan juuri se ihminen, joka ei vastaa kysyttäessä, vaan silloin, kun ei kysytä ja joka kysyy silloinkin, kun tietää, ettei vastaustaan tule saamaan. Suomalainen on juro, sisäänpäin kääntynyt puhisija, joka puree hammasta ja kestää, puristaa kätensä nyrkkiin kaurapeltojen kuiskiessa lakoaan. Suomalainen on se, joka epäsosiaalisuudessaan välttelee vieraisiin ihmisiin katsomista, tervehtii mutisten ja välttelee bussissa viereen istumista. Suomalainen painaa päänsä surua kohdatessaan ja iloitsee hampaat välkkyen, mutta vain hyvässä seurassa, eikä yleensä avoimesti. Suomalainen on arvosteleva ja kriittinen, mutta täysin lojaali kaltaisiaan kohtaan. Suomalainen seisoo metsän ääressä ja jängällä ja huutaa. Huutaa, koska kyllä metsä vastaa, kun sille huutaa tai sitten siellä on joku toinen samanlainen, joka huutaa takaisin. Suomalainen ei kumarra vuorta, vaan kipuaa sen yli nähdäkseen, mitä siellä toisella puolella oikein on. Ja sen jälkeen hän onnittelee itseään suorituksesta. Suomalainen on vahva, itsepäinen, joskus jopa jääräpäinen, mutta ennen kaikkea, suomalainen on se luonto, joka on meille annettu: peräkorvesta syntynyt ja peräkorpeen loppuva. Suomalainen seisoo vankasti omilla jaloillaan, omien mielipiteidensä päällä, oman sydämensä kanssa.

Näkemykseni suomalaisista ja suomalaisuudesta ei siis ensivaikutelmaltaan ehkä ole kovinkaan positiivinen. Jurot, murjottavat suomalaiset ovat kuitenkin pohjimmiltaan hauskaa kansaa. He osaavat nauraa omalle itselleen, eivätkä vietä loputonta mielenkaamosta päivästä toiseen. Suomalaisissa asuu henki, joka veistelee mustan huumorin kaltereista iloa synkimpiinkin päiviin ja joka rohkeana päivänä kokoontuu kylille ja toreille laulamaan ja tanssimaan tai osoittamaan mieltään.

Ja sitä mieltähän meiltä kyllä löytyy. Ollaan yhtä mieltä siitä ja toista tästä, eikä koskaan samaa mieltä mistään, paitsi siitä, että enhän minä nyt niin sanonut enkä sitä tarkoittanut. Kerrotaan vihaisten sanojen olevan äkkipikaisuuksissaan harkitsemattomuuttaan sanottuja, eivätkä lainkaan niitä ajatuksia, joita oikeasti ajatellaan. Puetaan rasismi oikeutetuksi kokonaisuudeksi oman maan kunnioitusta ja itsemääräämisoikeutta, mutta unohdetaan katsoa peiliin. Huudetaan toreilla ja kaduilla omaa erinomaisuutta, mutta puhalletaan kotona siihen hiipuvaan hiileen, jota suvaitsevaisuudeksikin kutsutaan, eikä saada siihen eloa. Kohotetaan maljoja ja nauretaan menneille vuosikymmenille ja niille, jotka ottivat iskuja vastaan, joita itse jaettiin. Eikä huomattu, että oltiinkin itse se, joka omaa nilkkaamme purtiin, kun vaikenimme silloin, kun olisi ollut mahdollisuus puhua.

Suomalainen on piilossa katkera, mutta avoimen vihamielinen. Hän nousee käskettäessä, mutta ei kumarra. Hän valitsee itse omat mielipiteensä ja taistelee niiden puolesta viimeiseen hengenvetoonsa asti, olivat ne sitten kuinka oikeita tai vääriä tahansa. Suomalainen puolustaa omaansa, niin kuin on aina puolustanut.

Minäkin taidan olla aivan tavanomainen suomalainen, ainakin omien määreitteni mukaan. Istun bussissa aina tyhjälle paikalle, jos se on vain mahdollista. Toisinaan, jos seisomapaikka mahdollistaa viereenistumattomuuden, seison ennemmin, vaikka tilaa istuakin olisi. En hymyile tuntemattomille kuin vahingossa ja kaupan kassoilla. Tervehdin vain tuttuja ja työyhteisön jäseniä töissä, vaikka en tietäisi heidän nimiään. Bussipysäkillä otan hyvän välin edelliseen odottajaan. Väistän kadulla vastaantulijoita, mutta en kävele punaisia päin. Minä jurotan, enkä puhu tunteistani, vaan haudon niitä sisälläni, siitäkin huolimatta, että olen asettanut itselleni välimerkkipakon ja pakottanut itseni laittamaan pisteitä tunteille. Minä nautin hiljaisista illoista ja sinisistä hetkistä ja puiden huminasta, metsän kutsusta ja luonnon juoksuista.

Täytyy kuitenkin sanoa, että mielikuvani suomalaisista taitaa olla jokseenkin rajoittunut ja yksilökeskeinen. Mikä estää suomalaista olemasta ulospäin suuntautunut ja energinen joka paikan höylä, joka globaalina eläjänä puhuu seitsemää kieltä ja tervehtii poskisuudelmin? Miksi suomalainen ei voisi olla se, joka vastaa ystävällisesti kysyttäessä tai joka istuu viereen bussissa, vaikka tilaa olisi muuallakin ja juttelee vierustoverille säästä. Minkä takia, suomalainen ei voisi olla se suvaitsevainen yksilö, joka hymyilee kaduilla ja kulkee katse kohotettuna valmiina uusiin seikkailuihin.

Lopunperin kuitenkin, suomalainen on yksinkertaisesi onnellinen tällaisena kuin on. Se nousee aamulla, keittää kahvin ja lähtee töihinsä tyytyväisenä siihen, että on olemassa tässä maassa. Pohjimmiltaan, vaikka historia onkin jo meiltä osalta päässyt unohtumaan, eikä se ole opittuna selkärangassa, me kunnioitamme tätä maata ja näitä arvoja. Ja vaikka me kritisoimmekin neljän seinän sisällä linnanjuhlia ja torkkupeittoja, me teemme sen vain, koska me rakastamme tätä maata, näitä metsiä ja näitä järviä, näitä katuja. Rakastamme tätä villiä luontoa, jossa olemme turisteina, käymään tulleina. Rakastamme ja kunnioitamme tätä kaikkea, vaikka emme sitä osaa aina ilmaista.

Ja näin kerran vuodessa, nyt jo 98. kerran, me kaikki muistamme sen, mikä meillä on: ”Tääl on pelloiksi kuokittu soita/ täällä korpia raivattu on/ tätä kansaa ei vastukset voita/ se on sitkeä taipumaton/ aina uudestaan kyntää ja kylvää se maan/ pistää pettua leipään jos tarvitaan/ kunnes kerran sen uurastus palkkansa saa/ sadon kultaisen kantaa maa/ Tämä taivas, tämä maa/ sillä arvoa on pysyvää/ tämä taivas, tämä maa/ sukupolvelta toiselle jää…”  Jukka Kuoppamäki – Tämä taivas, tämä maa

Siispä tänään, istuessanne kodeissanne, muistakaa hetken aikaa niitä ihmisiä, jotka maamme vuoksi ovat elämänsä antaneet. Muistakaa niitä ihmisiä, jotka keskellä sodan kiireen, kirjoittivat kotiin. Muistakaa niitä ihmisiä, jotka palasivat ja jotka eivät palanneet. Muistakaa, että se, mikä on meille itsestäänselvyys, ei ole aina ollut niin. Muistakaa, niin kuin Veteraanien iltahuuto (säveltänyt ja sanoittanut Kalervo Hämäläinen) meitä muistuttaa: ”Hoivatkaa, kohta poissa on veljet/ muistakaa, heille kallis ol’ maa/ kertokaa, lasten lapsille lauluin/ himmetä ei muistot, koskaan saa…”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti