20150421

Kasvunvarakorvat ja vatsa-aikido

Tänäkin aamuna ilmassa tuoksui se tuleva pitkän kuuma intiaanikesä. Se hehkui auringon ensimmäisissä säteissä ja piirsi asfalttiin haihtuvia rantuja menetetyistä sekunneista, jotka vietin unen hellässä huomassa niissä maisemissa, joita ei koskaan ollut. Auringon arasti lämmittävässä kajossa oli ripaus siitä onnellisuuden tuoksusta, jota kevään tulo levittää kaikkialle ympärilleen. Kuulin jossakin lokkien kirkuvan omaa soittoaan ja näin varpusen jahtaavaan ilmoille karannutta hyönteistä, joka oli jostain löytänyt voimaa kohota tähän kevääseen. Näin västäräkin kävelevän tien yli vailla huolta tulevasta, kesää povaten.

Näiden ärsykkeiden keskeltä löysin jälleen itseni pohtimasta minuuttani. Koetin täydentää itselleni antamaani positiivisuushaastetta ja koostaa itsestäni mielessäni latteuksia välttävää, rennon valoisaa kuvaa, joka olisi edustuskelpoinen niin itselleni kuin muillekin, kaikessa totuudessaan. En keksinyt parempaa kuvausta kuin jo kerran keksimäni, työhakemuksissanikin käyttämäni määritelmä:

Minulla on likaiset silmälasit, joiden pinnalta ovat luettavissa päivän aikana tehdyt työt - kaikki ne lämpötilanvaihtelut ja tunteet. Minulla on kuluneet kädet, joista näkyvät kaikkien näiden vuosien aikana tehdyt fyysiset rasitukset. Minulla on avara mieli, joka heijastaa tyyntä filosofiseen vivahtavaa pohdintaa päivä päivältä vahvemmaksi varttuen. Minulla on runoilijan sielu ja matkaajan jalat - kiireestä kantapäähän kuluneet, kokemuksen vaatettamat ajatukset.

Tähän toteamukseen suljin pohdintani. Olin löytänyt itseni. Olin standardien ulkopuolelta noukittujen metaforin koristeltujen hahmotelmien kunnianarvoisa kokonaisuus. 

Tuona hetkenä kaikki tuntui niin selkeältä, kliiniseltä, mutta pehmeältä. Nyt kaikki on jälleen vain teräviä, liukkaita sirpaleita, joista on vaikeaa ottaa kiinni. Se pysähtynyt hetki on nyt taas liuennut mielessä välähteleviin mielikuviin, puolittaisiin ja täysin keskeneräisiin ajatuksiin, sekalaisiin kirahduksiin jostakin mielen perältä, huomiota vaativiin asioihin, joiden valmistuminen ja valmistelu eivät ole minun hallinnassani. 

Näinä hetkinä päässäni surisee ajatusten paljoudesta, kaikesta siitä informaatiosta, jota ympäristö meille kaiken aikaa syöttää. Yhden ajatuksen ajatteleminen ei tunnu riittävän. Neljän ajatuksen päällekkäinen ajattelu on vaikeaa, viiden haastavaa, kymmenen mahdotonta. Kiire aivoissa polttaa jaloissa. On päästävä liikkeelle.

Niin kuin Anssi Kela laulaa laulussaan Nummela: ”Mun täytyy kävellä näin/ mun täytyy kävellä näin/ kun jotain herää sisälläin”. Väsymyksestä tuohtuneet jalat eivät tahdo kuitenkaan tänään kävellä. Eilisen treenin ja kotiin kävelyn jäljeltä lepo on jo tarpeen. Tänään onkin aika vaientaa sanallinen musiikki ja upota melodioiden ja meditaation maailmaan – kirjoittamiseen. On aika hengittää sisään musiikkia, elää musiikista ja antaa mielelle sen tarvitsema lepohetki.

Tiedän tämän tutun tarinan sisällön menneisyydestä. Se lähtee kireästä etukierteestä kohti horisonttia ja laimenee lopulta sanoitukselliseen kuviointiin paperilla. Se polttaa mielessä ja kurkussa, pakottaen sormet tahkoamaan väsymättä näppäimistöstä kirjaimia, kunnes paperilla ovat ne lauseet, jotka ovat kokonaisen kaaoksen mieleeni yhdessä hetkessä rakentaneet. Sen pienen hetken ajan, minun mieleni on kireä kuin äärimmilleen viritetty hämähäkin seitti. Se on pingoittunut kireäksi kahden erisuuntaan katsovan puun väliin, eikä se kykene määrittelemään, kumman puoleen kääntyä tuulen tullen. Voimattomana se noudattaa sitä ainoaa toimintamallia, joka sillä on olemassa – joustoa. Se heiluu ja vavahtelee kalvonsa alla odottaen sitä hetkeä, jolloin merenpinta on tyyni ja aurinko jo painunut mailleen. Se odottaa hetkeä, jolloin turhat sanat ovat poistettu mielestä ja aasit ovat jälleen saaneet itselleen sillan, jotka pitkin kulkea. Eivätkä ne aasit malta odottaa siipiensä leikkaamista, vaikka ne siipiään rakastavatkin.

Vaikka mieleni onkin hyvä joustamaan, minä en ole. Sain havaita sen aikidossa sinä päivänä, kun yksi kysymys oli liikaa. Opettajani, niin hyviä kuin he kaikki ovatkin, ovat kaikki erityylisiä. Eräs heistä ei todellakaan pidä puhumisesta ja kyselemisestä. Hän ennemmin toimii. Minä pidän kyselemisestä. Minä pidän kyseenalaistamisesta. Minä pidän puhumisesta ja varmuudesta, sanallisesta ymmärryksestä.

Näiden kahden näkemyksen törmäyskurssilta ei voi odottaa mitään muuta kuin kipua. Ja sen minä sain. Itsesuojeluvaistoni heikkous tuttujen ihmisten läheisyydessä on valtaisa, siksi päädyinkin erään tunnin aikana saamaan useamman läimäytyksen kasvoihin avokämmenellä. Kyselin liikaa, kyseenalaistin liikaa ja olin liian hidas.

Enkä osannut harrastaa vatsa-aikidoa. Liikutin ensin jalkojani, jotka yhteistyökyvyttömästi eivät tehneet mitään. Taivutin selkääni, joka kaareutui taaksepäin, mutta ei tarpeeksi välttääkseen käden. Enkä tehnyt mitään käsilläni. Seuraavan hämmennyksen ja turtumuksen sekaisen hetken aikana tajuan hierovani oikeaa poskeani, jota kihelmöi lyönnin jäljiltä.

Pahoittelu opettajan suunnalta vain pahensi tilannetta. Olin omalla tavallani kiukuissani itselleni siitä, kuinka en silläkään kerralla osannut laskea yhteen edes sitä yksinkertaisinta matemaattisinta tehtävää: 1+1. En saanut tulokseksi vaadittavaa lukua 2, vaan yli 800. Sain luvun, joka vastaa ihmisessä olevien lihaksien ja luiden lukumäärän summaa. Sain luvun, joka esti minua toimimasta. Yksinkertaisempienkin lihasten liikuttaminen tuntuu vaikealta silloin, kun koettaa hallita niistä tiedostetuista lihaksista joka ainoaa.

Olin myös pettynyt itseeni, sillä loogisen päättelykykyni kehujana, en ollut huomannut sitä kivun mentävää aukkoa tekniikassani, vaan olin pakotettu kokemaan sen ennen kuin ymmärsin, missä oli sillä hetkellä olevassa hämähäkin seitissäni se suurin aukko.

Olin myös kierolla tavalla onnellinen, sillä poskessani säteilevä kipu kertoi minulle minun pohtineen oikeaa asiaa, oikeaa virhettä, oikeaa poikkeamaa kaavassa. Olin löytänyt jotain, mutta se jokin ei ollut toivomani virhe tekniikassa, vaan virhe omassa ajattelussani.

Sen tunnin aikana, en enemmän iskuja saanut kasvoihini, mutta sitäkin enemmän värttinäluihini. Automaattisen väärät torjunta-asennot kolisuttivat luita kipeästi useamman kerran. Käsilihaksin vedetyt jalkatreenit puristivat ulos jokaisen pienimmänkin ajatuksen murenen mielestäni. Vaikka miten koetin ajatella lihaksieni ja liikkeideni keskustan sijaintia olemattomiin sokerimahan alla piilossa oleviin vatsalihaksiini, en siihen pystynyt.

Enkä pysty edelleenkään. Vatsa-aikidon salat eivät ole minulle auenneet. Tämä puuakka on kuin tuulessa huojuva mänty – liikkeellä vain yhteen suuntaan koko massallaan. Mielen liikkeiden yhdistäminen kehon liikkeisiin ennakoivana siirtymänä on tälle mielentasolle vielä mahdottomuus. Sisäinen aalto on enemmänkin sisäinen aallottomuus, kun mieli törmää lihaksistoon, joka ei tiedä liikkeidensä suuntaa. Selkeintä lajissa on vain se, että juuri, kun luulet oppineesi jotain, toteatkin vain oppineesi oppimattomuutesi.

Niin kuin elämässä yleensäkin; Yhden hetken verran luulet ymmärtäväsi kokonaisuuden, kunnes se oivallus keväisen tuulen myötä pyyhkiytyy mielestäsi suloisille aavoille jälleen itsesi jahdattavaksi.

Sitä varten minullakin on kasvunvarakorvat: jotta jonakin päivänä olisin valmis kuulemaan sen – hiljaisuuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti