20150905

Syksyinen arjen aivastus



Autojen laseissa ja pelleissä kimaltavat aamuisin kesän kyyneleet. Ne valuvat kasteen lakkaamattomina helminauhoina kohti märkää asfalttia, tiivistyvät ilmaan kaukolämpöputkien pinnalta ja leijuvat puiden lehdissä varovaisina varjoina. Synkkinä rintamina valuvat sadepilvet tahmaavat taivaan ja saavat vihreän valon himmentymään, eikä lopulta jäljelle jää kuin kalpea aavistus jo menneestä kesästä. Ruosteen keltaisuus ilmestyy toukkien syömien lehtien pinnoille, punaisuus hiipii villiviinin kehräämiin lehtipyörteisiin ja maahan varisseet lehdet hehkuvat keltaista sinfoniaansa. Ja jälleen kerran, minä en tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella.

On syyskuu ja vuosi lähenee loppuaan. Tämän vuoden loputtua olen elänyt neljänneksen elämästäni. Olen purrut hammasta ja painanut vastamäkeen, olen lasketellut alamäkiä hymyssä suin, enkä vieläkään tiedä, kumpi on raskaampaa: jarruttaa alamäessä vai kiivetä ylämäkeä. Tiedän vain, että olen tapaluokkien orja, yhtälailla kuin olen kalenterinikin orja. Rakennan päiväni konditionaalien varaan ja täytän kalenteriani milloin japanilaisin merkein, milloin suomalaisin harakanvarpain. Olen jo niin tottunut elämääni, että sen muotoileminen sanoiksi alkaa olla vakio, joka menee näin:

Pitäisi mennä ulos, pitäisi mennä kauppaan, pitäisi mennä treeneihin. Pitäisi syödä, pitäisi nukkua. Pitäisi kirjoittaa kortti, pitäisi mennä töihin. Pitäisi kävellä, pyöräillä, matkustaa bussilla, juosta. Pitäisi kuunnella, puhua, pohtia, miettiä ja lakata ajattelemasta. Pitäisi toimia ja olla toimimatta, pitäisi tuntea ja olla tuntematta. Pitäisi maksaa laskut. Pitäisi hengittää, huokailla, uskoa, toivoa, luottaa. Pitäisi muistaa, unohtaa, ratkaista, selvittää. Pitäisi.

Elämäni on ehtotavoilla elämistä, konditionaalia – tekemisen epävarmuutta ja ehdollisuutta.  Annan itselleni mahdollisuuden valita, kierrän pakotteita konditionaaleilla ja mahdollistan täten itselleni teennäisen vallantunteen, hallinnan. Jos en itseäni pakota, minulla on mahdollisuus jättää kaikki tekemättä ja elämä tuntuu helpommalta. Ilman pakkoa, ei ole syyllisyyttä asioiden tekemättä jättämisestä. Ilman pakkoa, elämässä on enemmän vaihtoehtoja. Konditionaali tekee elämästä miellyttävämmän, mutta myös epävarmemman.

Ulos ei ole pakko mennä, eikä kauppaan – ei tänään, voin tehdä sen joskus toiste. Treenatakaan ei ole pakko, eikä syödä – ei nyt, myöhemmin. Nukkuakin voisi, mutta jos kirjoittaisin kortin ensin ja kävelisin töihin ja nukkuisin sitten. Ehkä voisin tuntea siitä syyllisyyttä, mutta voisin myös olla tuntematta. Maksan laskut huomenna, mutta hengitän tänään, paitsi yöllä uniapnean kourissa.  Huokailen hetken muistaessani, että aioin unohtaa eilisen ja uskoa huomisen luottavan tulevaan. Ajattelin ratkaista tämän ongelman tänään, jotta voisin ratkaista unohduksen selvittämättömän dilemman. Muistin kuitenkin, että joskus on pakko siirtyä konditionaalista tositavoilla elämiseen, indikatiiviin – toteamusten ja tekemisen todellisuuteen.

Siispä tänään minä menen ulos, menen kauppaan ja treeneihin. Minä myös syön ja nukun. Kirjoitan kortin, mutta en mene töihin. Kävelen bussille ja matkustan bussilla kauppaan. En juokse, enkä pyöräile, en tänään. Kuuntelen musiikkia, puhun itsekseni ja kassahenkilökunnalle ja treenikavereille. Pohdin sanojeni asetteluja ja merkityksiä ja mietin, kuinka voi olla niin vaikeaa lakata ajattelemasta. Toimin omien rutiinieni mukaisesti ja koetan omaksua uusia toimintatapoja. Yritän olla toimimatta väärin ja liikkua oikein. Tunnen oloni rauhalliseksi, enkä lainkaan levottomaksi. Olen jo maksanut laskut, joten en maksa niitä tänään. Hengitän joka päivä. Huokailen silloin tällöin, myös tänään. Uskon, toivon ja luotan, että huomennakin minä muistan, ettei konditionaalia aina seuraa indikatiivi. Ehkä sitten ymmärrän, että unohdukseen ei ole ratkaisuna olohuoneen lattialla oleva jo puolilleen vajennut suklaarusinapussi eikä television saippuasarjat.

Joskus, kun ehtotavoilla eläminen käy voimille, enkä jaksa taipua tositavoilla elämiseen, tarvitsen jonkun, joka pakottaa minut käskytavoilla elämään imperatiivin mukaisesti. Käskee ja kehottaa minua toimimaan. Pyytää minua kokoamaan itseni ja kertoo, mitä tehdä, ojentaa auttavan kätensä. Niinä hetkinä, minä toivon, että jossakin olisi se joku, joka sanoisi: ei se ole niin vakavaa, aina käy niin kuin käy. Mutta ei sitä ihmistä ole. Me itse teemme ja luomme omat hirviömme, menetämme menettämisen pelossamme kaiken sen, minkä olemme ympärillemme rakentaneet. Niinä hetkinä on helpotus, kun puhelimeen tulee viesti: Tänään kahville! Siitäkin huolimatta, että minä en juo kahvia. Silloin joku muu tekee sen päätöksen, jota itsestä ei ollut tekemään – ylös, ulos ja ihmisten ilmoille.

Joskus on myös helppoa vajota optatiiviseen kohteliaisuushakuiseen tapaluokkaan. Se mahdollistaa hallinnan tunteen, mutta jättää silti vastuun jollekulle toiselle. Tällöin ne pienet epäsuorat ja kohteliaat käskyt ohjaavat toimintaamme: istu, ole hyvä. Toimit niin, koska sinua pyydetään, siksi, koska tahdot, mutta et olisi itse uskaltanut sitä vapautta ottaa.  Optatiivisessa tapaluokassa toimiminen on kohteliaisuuden loputon kiertokulku, joka päätyy hyvin usein riittämättömyyteen ja paikallaan huopaamiseen, se pakottaa meidät muistamaan oman potentiaalimme. Se auttaa meitä muistamaan mahtotapamme, asioiden mahdollistamisen ja todennäköistämisen. Se auttaa meitä kertomaan pitävämme asiaa mahdollisena, mutta jokseenkin epävarmana.

Istu, ole hyvä.
Tahdot kieltäytyä, mutta et tahdo torjua kohteliaisuutta epäkohteliaisuudella, joten sanot:
Lienee parempi, että seison.

Tilanne voi edetä optatiivista indikatiivin kautta imperatiiviin tai takaisin konditionaaliin, mutta olette ainakin päässeet pois optatiivisesta kohteliaisuusnäkökulmasta. Olette tehneet jonkun asteiset sinunkaupat ja se puolillaan oleva lakritsapussi avatun suklaarusinapussin vieressä ei enää houkuta samalla tavalla kuin aiemmin.  Yhtäkkiä se on turha, sillä yhteinen sävel on löydetty – kaksi tuntematonta on muuttunut persoonapronomineista erisnimiksi.

Lopulta huomaat kuitenkin jälleen palanneesi mielessäsi konditionaaliin ja arpovasi sopivaa lähtöajankohtaa. Pitäisi lähteä kotiin, mutta. Et osaa keksiä sopivaa lopetusta keskusteluunne, joten toivot toisen lopettavan ja ilmoittavan vastaanoton olevan ohitse. Sitä hetkeä ei kuitenkaan tule, joten joudut alistumaan ja sanomaan:

Pitäisi varmaan lähteä…

Ja kun konditionaali on lausuttu ilmoille, on keskustelu katsottu helpottuneesti päättyneeksi. Molemmat luovat mielessään itselleen sopivan adverbin, jonka muokkaavaan tilanteeseen sopivaksi kohteliaaseen tapaluokkaan taipuvaksi ilmaisuksi, jota lievennetään pettymystä kuvaavin termein:

Eihän kello ole vielä paljoa! Nytkö jo? Ei kai sitä vielä… Bussi menee vasta… mitä.. kymmenen minuutin kuluttua?

Lopulta päädyt kuitenkin palaamaan kotiisi ja katsomaan tyhjää asuntoasi ja narulla roikkuvia pyykkejä, jotka ovat kuin voitonmerkkejä päivästä selvinneelle. Ja kun eilen ostetut karamellipussit ovat autuaasti tyhjennetty, sinä mietit, miksi söit kaiken sen 540g turhia kaloreita yksin. Eikö se olisi ollut maukkaampaa jonkun toisen kanssa jaettuna. Eikö se olisi ollut vähemmän syyllistävää, kun olisi syönyt vain 270g etkä 540g. Ja kun siitä huolimatta syöt vielä pöydälläsi lojuneen proteiinipatukan, jossa on sokeria lähes yhtä paljon kuin juuri äsken tuhonneissasi karkeissa, et tunne yhtään syyllisyyttä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti