20140806

Kahdeksan sekunnin päässä tulevaisuudesta



On aamuja, jolloin ajatusten tahmainen tervaisuus vie pohjan terävimmältäkin ajatukselta. On aamuja, jolloin aivot kieltäytyvät toimimasta, ja jolloin on vain parasta juoda maitoa pelaten tetristä kohmeisin sormin. On myös näitä aamuja, jolloin jokin on liikahtanut pään sisällä väärään paikkaan ja koko maailma näyttäytyy värittömässä väriloistossaan tappiollisena kehtolauluna. Aamuja, jolloin sitä tulee miettineeksi jo kuolleiden filosofien lauseita, joissa järjettömyys asuu järjen sisällä niin voimakkaana, että sitä on jopa itse seota varmuudesta. Mutta kuka sen kieltää – varmuudesta hulluuteen putoamisen.

Mietin sitä lausetta toisinaan hieman liikaakin, lausetta vuosien takaa. Mietin ja koetan sisäistää sitä totuutta, minkä tiedostamisen psykoanalyysi on meille mahdollistanut:

Ajatus, jota ajattelemme ei ole se ajatus, jota ajattelemme, vaan ajatus, joka saa meidät luulemaan, että ajattelemme ajatusta, jota luulemme ajattelevamme.

Mietin sitä usein syvän hiljaisuuden kanssa. Sillä niin rikkumaton on se totuus, joka pyörtää meidät paikaltaan ja tekee elämästä täysin mahdottoman ja merkityksettömän. Me luulemme olevamme viisaampia kuin olemme, vaikka oikeasti olemme juuttuneet manipuloituneeseen todellisuuteen, joka lakkaa olemasta heti, kun lakkaamme ajattelemasta.

René Descartesin sanoin: Cogito, ergo sum. Ajattelen, siis olen. Entä, jos lakkaan ajattelemasta? Lakkaanko samalla olemasta?

Nukahtaessani minä luovun tietoisesta tietoisuudesta, enkä usein aamulla osaa sanoa yöstäni mitään. Näinkö unia? Liikuinko? Puhuinko? Tietoinen tietoisuuteni siis lakkaa olemasta. Entä minä? Lakkaanko minä olemasta? Jäänkö lepäämään johonkin kooman kaltaiseen tilaan, jossa olen rinnastettavissa huonekaluihini. Mitä minä silloin olen? En ole elossa, enkä kuollut. En vain hetkellisesti tiedosta itseäni.

Nuo hetket saavat minut heräämään paine sydämeni päällä, aavekädet viereltäni. Ne saavat minut työntämään peiton pois päältäni ja tunnustelemaan utuiselta tuntuvia etäisyyksiäni. Sen hetken verran, minä olen osa suurempaa kokonaisuutta. Tuntoaistini ei lopu ihoon, vaan on kymmenen senttiä ylempänä. Se on tunne, joka heijastuu jostakin syvältä, syvältä mielen perältä – tunne kosmisesta avaruudesta. Se tunne lakkaa kuitenkin olemasta heti, kun sitä ajattelee. Se päästää irti ja katoaa, unohtaen kertoa, näenkö sitä enää. Ja niin minä tulen jälleen uponneeksi oravanpyörään, jossa en tiedä mistään mitään.

Sitä todellisuutta sotkee varjo ajatuksen olemattomuudesta, tieto siitä, että huijaan itseäni päivittäin. Se ei ole ajatus, jota ajattelen, joten mikä se on? Kuka sen ajatuksen ajattelee? Kuka se on, joka ohjailee tätä maailmaa pelinappuloinaan? Kuka se on, joka tämän sairaan maailman luoden, luuli jotain voittaneensa? Kuka se oli, joka niin alas lankesi?

En tiedä. Eikä se kenties ole tarkoituskaan. Minulle riittää tällä hetkellä tieto siitä, että voin vielä elää jokseenkin itsenäistä elämään. Koetan parhaani mukaan unohtaa sen psykoottisen paranoian ihmisistä suurennuslasin alla, rinnakkaistodellisuudet ja kaiken irrationaalisen hypoteeseihin hukkuvan mielenmaiseman, joka pyörii katkeamattomana nauhana entä jos?  -kysymyksiä, mielessäni.

Koetan unohtaa myös sen, että emme koskaan tule saavuttamaan tulevaisuutta. Elämme kaiken aikaa menneisyyttämme, vaikka luulemme saavuttavamme tulevaisuutemme. Vaikka tekisimme kaikkemme ja enemmänkin, olemme aina kahdeksan sekuntia liian hitaita – kahdeksan sekunnin päässä tulevaisuudesta. Mitä enemmän yritämme, sitä suuremmalla todennäköisyydellä huomaamme seisovamme paikallamme, pystymättä enää ymmärtämään edes sitä lausetta, joka määrittää ihmisten ajatusten olemattomuuden:

Ei ole olemassa faktoja, vain eri tulkintoja.  Friedrich Nietzsche

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti